top of page

Recenzie | "Biblioteca secretă din Varșovia" de Madeline Martin

Poza scriitorului: Cristina MihaiCristina Mihai

De când se știe, Zofia și-a găsit alinarea în cărți și în prietenia cu Janina. Nimeni nu și-ar fi putut însă imagina ororile ocupației naziste în Varșovia. Bombele distrug orașul, iar soldații lui Hitler îl jefuiesc și ucid oameni nevinovați, prigonindu-i pe evrei.


Zofia are convingerea că și cărțile trebuie protejate, mai ales că lucrează la o bibliotecă importantă. Reușește astfel să salveze multe volume interzise, ascunzându-le într-un depozit secret și înființând un club de lectură clandestin.


Cele două tinere nu renunță la citit nici când Janina este forțată să meargă în ghetou. Ea alină durerea celor de acolo, împrumutându-le cărți dintr-o valiză cu care străbate străzile ghetoului. Pe măsură ce se apropie ziua eliberării, Zofia se aruncă în luptă alături de Janina. În cele din urmă, ea folosește singura armă care i-a mai rămas pentru a păstra vii cultura și tradițiile unei țări sfâșiate: LITERATURA.


Biblioteca_secretă_din_Varșovia_Madeline_Martin

Povestea începe în luna august a anului 1939 în Varșovia și se termină în luna noiembrie a anului 1989. Zofia și Janina, amândouă de 18 ani, sunt cele mai bune prietene încă din copilărie, necontând că Zofia este poloneză și Janina este evreică. Nu este o problemă pentru cele două, dar devine rapud o problemă majoră pentru germani.


Vuietul nefamiliar al unei alarme o trezi din somn pe Zofia a doua zi de dimineață. Se zvârcoli să se deznoade din cearșafuri cu mintea galopând frenetic, în timp ce ușa camerei ei a fost trântită de perete. – Este sirena de raid aerian […] Un zumzet de avioane acoperi sunetul alarmei și făcu să vibreze ferestrele. Matka scoase un țipăt și se ghemui, cu toate că avioanele erau afară. – Zofia, strigă ea, nemții au ajuns la Varșovia!

Zofia și Janina adoră să citească cărți - cu cât mai interzise, cu atât mai bine - și formează un club de carte alături de Maria, o altă prietenă și colegă. Cum războiul își face simțită prezența în viața polonezilor, clubul de carte se destramă. Totuși, viața fetelor este pusă în pericol zi de zi, moment în care cele două decid că dacă le e dat să moară, măcar să o facă salvând cărți de delirul nazist. Readuc la viați clubul de carte, împrună cu alți noi membrii și numesc club "The Bandit Bookclub", având pe listă doar cărți care sunt interzise de Hitler.


"Biblioteca secretă din Varșovia" de Madeline Martin este o poveste frumoasă despre dragoste și puterea cărților.


Pe măsură ce povestea progresează, Janina este plasată în ghetouri împreună cu părinții ei. Zofia este pierdută fără prietena ei, dar găsește o modalitate de a lucra într-o bibliotecă și în curând trimite cărți interzise evreilor cărora li s-a interzis accesul în toate centrele de cultură din Varșovia și Polonia. În cele din urmă, ea găsește o modalitate de a-i strecura scrisori Janinei în ghetou și astfel intră în Rezistență, ajutând evrei să evadeze din getou și se se ascundă până ce pericolul german a fost depășit.


Dacă stăteai pe loc și priveai, peisajul urban îți părea suprarealist. Cu două săptămâni înainte, acesta fusese un oraș unde copiii râdeau și se jucau pe stradă, unde viața trepida mulțumită vânzătorilor ambulanți care își îmbiau clienții și unde prietenii – inclusiv amicele ei – se întâlneau pentru a împrumuta cărți noi. Acum, lumea se năruia sub propria povară, frumusețea Varșoviei ardea în flăcări și nu mai era timp pentru citit, la fel cum nu mai era timp de mâncat.

Biblioteca_secretă_din_Varșovia_Madeline_Martin

"Biblioteca secretă din Varșovia" de Madeline Martin este o poveste frumoasă despre dragoste și puterea cărților și a bibliotecarilor curajoși care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a ascunde aceste cărți, asigurându-se că - deși interzise - nu vor fi arse de armata lui Hitler. Există multe cărți menționate în care au fost pe lista cărțilr interzise, ​​inclusiv "Povestea vieții mele" scrisă de Helen Keller. Ea a fost una dintre cei mulți care și-a donat majoritatea profiturilor pentru a lupta împotriva nemților. Hitler nu a vrut ca nimeni să citească ceea ce nu-i plăcea sau care spunea ceva împotriva propriei sale filozofii.


Pe lângă faptul că este un roman despre cel de-Al Doilea Război Mondial, acesta este și un roman despre interzicerea cărților. Arată puterea cărților și ce înseamnă ele pentru un întreg oraș. Descrierile despre ghetou sunt deosebit de emoționante, iar ea descrie un fapt istoric arătând ca au fost oamenii care foloseau valize pentru a transporta în secret cărți, ca biblioteci mobile, către rezidenții care nu mai aveau acces la cultură.


Cărțile bune erau ca niște apusuri uimitoare sau peisaje splendide, savurate mai bine în tovărășia cuiva. Nicio experiență pe lumea aceasta nu se poate compara cu dragostea pentru lectură, cu discuțiile pe marginea temelor principale ale unui roman în timp ce retrăiai povestea.

Cărțile au servit drept colac de salvare pentru comunitatea poloneză și evreiască și este minunat să ai o carte care să vorbească celor ccare aleg să o citească despre curajul bibliotecarilor și voluntarilor care și-au riscat viața pentru a salva aceste cărți. Autoarea aduce la viață - într-o proză emoționantă - sacrificiile și acțiunile lor, astfel încât să nu fie uitate, împreună cu sacrificiile făcute în comunitatea evreiască pentru a-și salva bibliotecile și secolele de cunoștințe conținute în coperțile diverseor cărți neprețuite.


La baza temei cărții "Biblioteca secretă din Varșovia" de Madeline Martin se află cea mai mare temă a sacrificiului pentru prieteni și vecini, deoarece mulți din Polonia și-au riscat viața și viața familiilor lor pentru a salva cetățenii evrei și însăși națiunea Poloniei. Oricât de importante sunt cărțile, ele devin cuma neimportante în comparație cu viața unei persoane și cu libertatea lor.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!

Biblioteca_secretă_din_Varșovia_Madeline_Martin

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page