Este anul 2003, la câteva luni dupa ce Statele Unite ale Americii au declarat oficial război Irakului, iar lumea politică este în fierbere. Tensiunile sunt mari, crimele rasiale sunt în creștere, agenții FBI se infiltrează în moscheile locale, iar comunitatea musulmană este hărțuită și luată la ochi mai mult ca niciodată. Shadi, care poartă hijab, își ține mereu capul plecat. Adolescenta este prea ocupată să se înece în propriile necazuri pentru a mai găsi timp să se frământe din pricina bigoților.
Deși numele ei înseamnă bucurie, Shadi este bântuită de tristețe. Fratele ei s-a stins, tatăl se zbate între viață și moarte pe un pat de spital, mama cedează psihic, iar cea mai bună prietenă a ieșit în mod misterios din viața tinerei. Și apoi, desigur, mai este și mărunta chestiune a inimii ei... Care îi este frântă.
"O emoție sfâșietoare" de Tahereh Mafi pătrunde în lumea unei familii musulmane în perioada de după atacurile teroriste de la 11 septembrie, având în prim-plan un copil de imigranți care își făurește o identitate neclară, se îndrăgostește și își găsește speranța – în mijlocul unui război modern.
"O emoție sfâșietoare" de Tahereh Mafi este o lectură emoțională contemporană YA. Aceasta este prima carte a autoarei pe care o citesc și mi-a plăcut stilul ei. Nu știu cum aș fi perceput această carte dacă aș fi citit-o acum câțiva ani și nu cu mintea de acum. Chiar dacă este in categoria YA, mi se pare ca atinge subiecte mult mai complicate și nu știu dacă adolescenții din ziua de astăzi sunt capabili să înteleagă tot ceea ce citesc la un nivel așa de complex.
Shadi, în vârstă de 17 ani, este copleșită de emoții. Emoții care sunt cauzate de diferite situații din viața ei.
Povestea se concentrează pe Shadi, o tânără fată musulmană, familia ei și oamenii din comunitatea musulmană după 9/11. În viața lor de zi cu zi, ostilitatea crește și vedem cu ce se confruntă ea și cum se confruntă cu aceasta. Povestea oscilează între două perioade, 2002 și 2003, și ni se oferă câteva informații de fundal despre viața lui Shadi și relațiile pe care le are cu tatăl, mama, sora, fratele și prietenii ei.
Povestea atinge diferite subiecte, dintre care unele sunt sensibile; Scrierea este frumoasă și cuvintele sunt împletite cu o emoție care îl ating profund pe cititor. Shadi se confruntă cu multă durere și la unele dintre ele cititorii se vor putea raporta. Autorul descrie emoțiile lui Shadi în așa fel încât să simtă și cititorul.
Nu vreau să detaliez prea mult personajele, deoarece nu vreau să stric nimic, dar există câteva legături nu prea bine conturae între anumite personaje. Mi-ar fi plăcut să aflu ce s-a întâmplat cu anumite personae, să am răspuns la anumite întrebări. Am simțit că sfârșitul a fost grăbit și asta a creat o vagitate care îl lasă pe cititor să se întrebe și să-și creeze propriul final.
“- Spune-mi, Shadi, ce fel de cea mai bună prietenă nu vrea ca tu să fii fericită? Ce fel de cea mai bună prietenă e cea căreia nu-i pasă dacă te rănește? Ce fel de cea mai bună prietenă îți refuză dreptul de a lua decizii pentru tine?”
Per total, mi-a plăcut povestea și mi-a plăcut faptul că Shadi a decis să-și mențină locul și, în sfârșit, să facă ceva care o face fericită. Alegerile lui Shadi au fost întotdeauna dictate de fosta ei cea mai bună prietenă, Zahra, care a avut o mulțime de probleme cauzate de gelozie și asta a făcut ca prietenia lor să fie toxica. Oricine a trecut printr-o despărțire va înțelege cât de greu este să renunți, dar vine un moment în care poți să o faci pentru că realizezi cât de rău îți face acea relație și poți să mergi mai departe fără regrete.
Această carte tratează câteva subiecte dificile, cum ar fi durerea și sănătatea mintală, dar o înconjoară un aer de speranță. În ciuda judecăților, concepțiilor greșite și durerii, Shadi are o speranță și un fel de forță care poate fi găsită doar prin durere. Este o adolscentă puternică, ce s-a maturizat înainte de vreme și care nu a putut să se bucure de copilărie așa cum ar fi trebuit.
Nota mea: 4 ⭐⭐⭐⭐
Lectură plăcută!
Commenti