top of page
Poza scriitoruluiCristina Mihai

Recenzie | "Sex la Vatican" de Carmelo Abbate


Această carte are la bază o investigație care a atras atenția mass-media din întreaga lume în 2011 - Newsweek, Washington Post, CBS, The Guardian, The Times, BBC, France 2, El Mundo, Pravda sau televiziunea iraniană. O investigație sub acoperire în Regatul Castelor.



O anchetă a unui reporter sub acoperire care a avut un ecou enorm și a provocat reacția Vaticanului, care, printr-o notă oficială a Vicariatului Romei, i-a invitat pe preoții implicați să renunțe la sutană și să recunoască public "greșelile".


Povestea nu este una complicată, nici neașteptată, din punctul meu de vedere. Carmelo Abbate și-a continuat activitatea ca „infiltrat” în cele mai secrete unghere ale vaticanului, o activitate care a durat câteva luni. Din Vatican si Roma - Orașul Etern - s-a extins în multe alte orașe italiene și chiar dincolo de graniță.


O investigație documentată, exclusivă, explozivă.


Rezultatul a fost un reportaj plin de revelații scris de jurnalistul italian Carmelo Abbate, dialoguri strânse coroborate cu date, întâlniri secrete, mărturii - uneori dureroase, adesea deconcentrate. Preoți de toate naționalitățile care sunt împărțiți între camerele din Via della Conciliazione, ziua, și distracțiile din Roma, noaptea.


Preoți cu viață dublă. Petreceri cu escorte masculine.Seminariști și călugărițe care își trăiesc sexualitatea în secret. Problema copiilor preoților și a mamelor copiilor care i-au trimis Papei Benedict al XVI-lea un document secret pentru a-i aduce la cunoștiință starea lor dificilă de trai. Preoți care mărturisesc disconfortul lor sau care au ales să arunce sutana din cauza restrucțiilor impuse de preoție. Obsesii și „chemarea invincibilă a păcatului”.



Prelații care au fost implicați în raiduri anti-prostituție pentru a nu fi descoperiți. Povești despre avorturi clandestine și cereri de adopții pentru a scăpa de „roadele păcatului”. Mită pentru a cumpăra tăcerea "îndrăgostiților" sau pentru creșterea copiilor.


O investigați ce pune accent pe problemele tabu pentru biserica romano-catolică precum femeile care devin amante ale preoților și copiii pe care îi au (și pe cei pe care îi avortează). Acesta detaliază acuzațiile despre violul călugărițelor de către preoți. Și concluzionează că părți mari ale clerului duc duble vieți din cauza poverii zdrobitoare pe care o au asupra lor insistența Vaticanului de a duce vieți de celibat și castitate.


Acuzațiile au fost înăbușite, iar acuzatorii au fost discreditați.


Ediția franceză a ajuns pe locul 12 în lista bestseller-urilor de non-ficțiune Amazon, deoarece tirajul inițial s-a epuizat în mai puțin de o săptămână. Abbate a fost intervievat pe larg la unul dintre programele de actualitate din Franța, la prime time. Au fost articole despre el și cartea sa în diferite cotidiene franceze. Acum există un documentar de televiziune în pregătire pentru televiziunea franceză, bazat pe dezvăluirile sale.


În Italia, romanul a fost întâmpinată cu o liniște mormântală. Parcă nu s-ar fi întâmplat niciodată. Acesta a indicat faptul că, în afară de trimiterea Ansei (și o avanpremieră extinsă în Panorama), singurul articol despre "Sex la Vatican" în presa italiană a apărut pe 27 aprilie în cotidianul financiar din Milano, Finanza e Mercati. Desigur, vor exista și cei care consideră cartea lui Abbate ca fiind o creație senzaționalistă. Dar meritele și dezavantajele sale nici măcar nu au fost discutate în Italia.


Aceasta arată că, în ciuda prăbușirii democrației creștine, viața publică a Italiei continuă să fie influențată de biserica catolică într-un mod complet nesănătos. Întrebarea, care, fără îndoială, nu se va rezolva niciodată, este dacă tăcerea care a învăluit romanul este rezultatul autocenzurii și al unui sentiment de respect greșit din partea jurnaliștilor italieni sau a intervenției directe a ierarhiei bisericești.



Dacă este varianta din urmă, atunci cartea lui Abbate este tratată într-un mod care reflectă exact acuzația principală împotriva bisericii catolice în scandalurile de abuz sexual din ultimii ani: că, în loc să se ocupe de cauzele problemei, liderii bisericii au ascuns problema pentru a putea pretinde că nu există.


Preoții și călugării despre care s-a constatat că au abuzat (și, în multe cazuri, au violat) copiii sau adolescenții au fost transferați în alte comunități. Acuzațiile au fost înăbușite, iar acuzatorii au fost discreditați, deoarece cel mai important aspect nu a fost să fie curățate merele putrede, ci să protejeze reputația fermei din care provin.


Nota mea: 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Lectură plăcută!




Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page