Un roman scris de Simone de Beauvoir - care a fost considerat „prea intim” pentru a fi lansat în timpul vieţii ei - a fost publicat pentru prima dată în 2020.
Scris în 1954, la cinci ani după publicarea eseului "Al doilea sex", romanul Inseparabilele spune povestea prieteniei pasionale care le unește pe Sylvie și Andrée – alter ego-urile lui Simone de Beauvoir și Elisabeth Lacoin (Zaza) – de la vârsta de nouă ani, când se întâlnesc la faimoasa școală Desir.
Andrée este veselă, insolentă, îndrăzneață, în timp ce Sylvie, mai tradiționalistă și mai timidă, se simte irezistibil atrasă de această personalitate solară. Împreună învață să se elibereze de convențiile și așteptările sufocante ale celor din jur, ignorând prețul tragic pe care trebuie să-l plătească pentru libertate și pentru ambițiile lor intelectuale și existențiale.
Un fel de definiție a intimității, dar și o invitație la o introspecție despre prietenie.
Această carte este despre Zaza, cea mai bună prietenă a lui Simone de Beauvoir. Relația lor a fost una specială, amândouă având aceleași preocupări care cuprindeau lectura, discuțiile cu sens, până când Zaza a murit, răpusă de o boală cumplită - encefalită virală.
Publicarea acestei povești, poate prea revelatoare ca să vadă lumina tiparului în timpul vieții autoarei, completată cu fotografii personale și fragmente din corespondența celor două prietene, constituie un adevărat eveniment literar.
„Inseparabilele pune în lumină un capitol formativ din copilăria autoarei, având ca fundal o relație strânsă care i-a modelat concepțiile despre sexism și despre inegalitatea dintre sexe. De asemenea, oferind o nouă perspectivă asupra evoluției lui Simone de Beauvoir ca scriitoare, cartea ar putea chiar să modifice viziunea cercetătorilor și cititorilor asupra moștenirii sale literare.”
The New York Times
Dacă cineva ar fi întrebat-o pe Simone de Beauvoir din ce cauză a murit prietena ei, ea ar fi răspuns: ”Zaza a murit din cauză că era excepțională.”
S-a spus că romanul era „prea intim” pentru a fi publicat în timpul vieţii lui Beauvoir (care a murit în 1986) şi că a fost recent găsit în arhive de fiica ei, Sylvie Le Bon-de Beauvoir, care a și scris prefaţa.
Cartea, care va fi tradusă în peste zece limbi, a fost lansată în Franţa în luna octombrie, de Éditions de l’Herne. În limba română, cartea a apărut o lună mai târziu, la editura Litera.
Simone de Beauvoir a marcat secolul XX prin luările de poziţie îndrăzneţ feministe pentru epoca ei, dar, în mod paradoxal, numele şi viaţa sa rămân greu de despărţit de cele ale partenerului excentric, Jean-Paul Sartre.
Comentários